Tandhygienistbehandling

WordpictureAB-hygienistbehandlingTill tandhygienisten går man för att dels få tänderna putsade och för att få information om hur man på bästa sätt kan hålla rent i munnen för att undvika tandlossningssjukdom och/eller få hål i tänderna. I de fall man har parodontit (tandlossning) behandlas den i samarbete med tandhygienisten.

I många fall räcker det med ett besök hos tandhygienisten. Hon tar då bort tandsten och putsar noggrant rent dina tänder. Hon undersöker också om du har några tandköttsfickor. Normalt i ett friskt tandkött har vi fickor som är från en till fyra millimeter djupa. Du får också information om hur du skall sköta dina tänder på bästa sätt. Ett besök hos tandhygienisten om du inte har några större besvär eller väldigt mycket missfärgningar och tandsten brukar ta mellan 30 och 60 minuter. Det brukar kännas mycket rent och fräscht efteråt och är en bra investering i din munhälsa.

I de fall vår tandhygienist upptäcker förändringar i tandköttet i form av inflammationer eller fördjupade fickor så kommer du att få komma tillbaks för fortsatt behandling. Tandhygienisten registrerar antal och djup på fickorna runt dina tänder. Du kommer få fördjupad information om varför fickor uppstår och hur du skall kunna få en utläkning av dessa. Ju tidigare vi hittar fickorna desto bättre prognos på tandlossningen. Vid större behandlingar kan man behöva gå fyra till sex gånger 60 minuter  för att göra rent i dessa tandköttsfickor. Efter detta bokas en tid in för kontroll och en ny mätning av tandköttsfickorna, dessa skall då ha minskat i djup. Många gånger ser vi en utläkning av fickorna och vi kontrollerar dessa sedan årligen. Sker ingen utläkning bokas du in hos din tandläkare för att diskutera fortsatt behandling. Vi erbjuder alltid en remiss till en specialist i tandlossningssjukdom för vidare behandling då detta är nödvändigt