Tandblekning

Vilka tänder kan blekas?

Alla tänder kan inte blekas. Friska naturliga tänder där det inte trängt in färgämnen kan inte blekas. Om missfärgningen beror på att färgämnen från mat, dryck eller rökning trängt in i tanden finns det goda möjligheter att bleka tanden. Detsamma gäller även rotfyllda tänder som missfärgats inifrån.
En förutsättning för att genomföra en blekningsbehandling är friska förhållanden i munnen. Därför undersöker vi alltid att det inte föreligger karies, tandlossning eller inflammationer innan blekning påbörjas.

Blekningsmetod

Vi använder den metod som rekommenderas av Socialstyrelsen. Vi tar avtryck på dina tänder och skapar individuellt anpassade blekskenor. Dessa använder du helst nattetid i kombination med blekmedel som innehåller väteperoxid i olika koncentrationer. När blekmedlet kommer i kontakt med tanden frigörs väte, som bryter ner de stora färgade molekylerna i tanden till mindre molekyler och tanden blir ljusare. Effekten av blekning beror på om blekmedlet tränger in i tillräcklig mängd till missfärgningen. Det är därför svårt förutse exakt resultat, men oftast fungerar det mycket bra. Blekning hemma pågår max tio nätter.

 

WordpictureAB-Tandblekning